woensdag 20 augustus 2014

Politie haalt maandelijks vijftien frauduleuze webshops offline

Elke maand haalt de politie vijftien tot twintig valse webwinkels uit de lucht. Daarvan is ongeveer eenderde nauwelijks van de echte te onderscheiden. Alleen al in 2014 kwamen 124 meldingen over malafide webwinkels binnen. Tenminste  vijfduidend consumenten zijn opgelicht door zo'n website, aldus de politie. 


Het lijkt er op dat online shoppers steeds vaker gedupeerd raken door nepwebwinkels. De fraudeurs bouwen de website na. Alleen aan het webadres (de url) kun je zien dat het om een andere website gaat. Zo bestelde een consument voor vierhonderd euro een PlayStation bij Dixxons.com. “Toen het product niet werd geleverd, kwam ik erachter dat ik bij Dixxons.nl had moeten zijn”, aldus een gedupeerde. 

Marktplaats.nl pleit voor de invoering van een nationaal loket van de politie waardoor die daadkrachtig tegen frauduleuze webwinkels kan optreden. Ook consumentenorganisatie Fraudehelpdesk.nl is voorstander van een landelijke frauderegisseur. “Alleen bij heel snel handelen wordt het verdienmodel van de oplichters kapotgemaakt”, aldus directeur Fleur van Eck.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten